Devanand, Tokyo - 5. hét

2012.01.31. 15:16

Bankárok és szákék

Kikuya (érdekes, hogy épp ez volt a legelső gésa neve is) nagyon okos. Sokat beszélgetünk. Egészen nyíltan a világról és azok irányítóiról. Ő biztos benne, hogy van néhány ember aki irányít. Szerinte ez a gazdasági válság is az ő művük. azt mondja, az egész eladósodás azért van, mert a világ vezetői ezen keresztül tudják érvényesíteni az akaratukat.

Én is azt gondolom, hogy a demokrácia már régen csak ál-demokrácia. Hiába választanak a demokratikus országokban bárkit vezetőnek, úgysem ő fogja irányítani az országot. Látom ezt itthon, de Amerikában is. Obama is csak söpröget egy országnak nevezett pénzintézetben, az irányítók meg az emeleten osztogatják a parancsokat.

Utánanéztem. Az első bankot, melynek már pénzverési joga volt (addig a király birtokában volt ez) 1694-ben Angliában alapították. A Bank of England már bankárok kezében volt. Húsz év alatt a bank „segítségével” megduplázódott a brit államadósság! Ügyes. Onnantól kezdve magánemberek diktáltak a hatalomnak, legyen az király vagy kormányzat. És azt hiszem, ez ma is így van.

Kikuyával egyébként sok időt töltök. Nem volt még dolgom gésával, de olyan mintha nem csak hivatalból tetszenék neki.
„Nem lehetséges, hogy a végén egymásba szeretünk?” – kérdem tőle.
„A végén…?” – kérdez vissza sejtelmesen.
„Mi van, ha egy gésa szerelmes lesz az emberébe?” – ütöm tovább a vasat.
„Ma éjjel megtapasztalod.”
„Kérek két szákét, az erősebből! – szólok a pincérnek – ja, és egyet a hölgynek is!” Bizony megijedtem.

Mint később kiderült, feleslegesen aggódtam. Megálltam a helyem. Többször is.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarhang.blog.hu/api/trackback/id/tr824044037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása