Mese a XXI. századból

 „Kell egy beugró trombitás, így írok, hiszen te az vagy. Slágerszámokat játszunk, holnap gyere fel próbára Imréhez. Három nap múlva lenne a koncert, annál a nagyfejű gyökérnél, akiről este beszéltem. Persze csak akkor, ha benne vagy. Kotta van. Tomi, a Gödörből.”

Én benne voltam, ezért nem volt szerencsém személyesen ahhoz a fiatal, arab párhoz, akik végül kivették Tündi lakását. A srác azt hiszem, Irakból jött és itt, Budapesten ismerkedett meg a barátnőjével, aki orientológiát hallgat. A lány nem hord hidzsábot, de még egy árva, megveszekedett nikábot sem. Nem házasok, de feltételezem, szeretik egymást. Ha érti. Egy másik, ám XXI. századi világban ezért könnyes szemmel, sajgó szívvel, de azért mégis békésen, halálra kövezték volna őket. (Megjegyzem, odahaza is hallottam hasonló rondaságokról, de ott nem a kő volt a „divat”.)

Szóval a srác azt hiszem, jelenleg kebabot és ilyesféléket árul egy büfében és megunta, hogy három, másik sráccal kell osztozniuk egy redves, kicsi panellakáson. (Élt volna nálam, Rióban.) Kivették hát a lakást, két hónapra, átmenetileg. Kicsit féltettem Tündit egyedül hagyni velük, de abszolút nem volt semmi gond. Sőt. Legalább egy órán keresztül beszélgettek erről-arról.

Belegondolva kicsit vicces, hogy egy bevándorló - na jó, turista, vagy inkább szépítsük, esetleg kalandor - nem bízik, egyenest rosszat gondol, más országban született, elvégre sorstársairól. Nem tagadom, előítéletes vagyok én is. Talán azért, mert „tudjuk”: ők a megszállók, azok, akik elveszik előlünk a munkát és az asszonyainkat. Ők a terroristák. Ellenségkép mindig kell. Különben mi értelme lenne fegyverkezni? Az pedig - kissé talán leegyszerűsítve - maga a gazdaság. És persze a szervezett bűnözés. Ami a politika. Az pedig megint ugye gazdaság.

Budapesten nagyon sokat forgolódom az éjszakai életben így tapasztalom, hogy én, mint magyarul elég tűrhetően kommunikáló, de mégiscsak brazil, nem számítok kuriózumnak. Számos „szokatlan figurával” sikerült legalább pár szót váltanom és tudom, a többségük nem kizsákmányolni akarja a magyarokat, nem akar forradalmat kirobbantani, de nem is a magyar suncik - asszonyaink - miatt utaztak, akár több ezer kilométert.  Egyszerűen jobb életkörülményeket akarnak maguknak, a többségi kultúrát tisztelve, elfogadva. ( Az, hogy a többségi kultúra nem tiszteli itt magát sem, az más lapra tartozik. Talán ez is baj. Tiszteletet várnak, de nem adnak.)

Anders Behring Breivik, a Dán „Templomos Lovag”, aki az al-Kaidát isteníti, de felépítésben a „barátságos” szerb csapatokat emeli piedesztálra, „megtisztelt” némi ólommal, hetvenhét embert.

Tudtommal nem ismert a Templomos Lovagok pontos célja, jelenleg sem. ( Pénz? Jó. Az a hatalom. De milyen céllal? Biztosítani a szentföldre zarándoklókat. Hiszi a piszi.) Ettől függetlenül azért - amíg nem háborúztak, pompásan megvoltak a szaracénokkal a „szent harcosok”, legalábbis korabeli feljegyzések szerint. Inkább verekedtek egymással a különböző lovagrendek, mint a vélt ellenséggel.

A szerbek pont a kereszténységet „védelmezték”, mégis, a fent említett úr az al-Kaidát, vagyis az „ellent” - is - dicsőítette.

Ezenfelül Dán. Ami nem baj, sőt, pompás! De a vikingmúlton kívül miről ismertek? Talán arról, hogy Breivik szerint piszkosul magas a bevándorlók aránya. Most már persze a jóvoltából kevesebben vannak.

Az a helyzet, hogy mindez mérhetetlenül tragikus, ám egyben piszkosul vicces is. Egy elképzelhetetlen, de létező, harmadik világbeli országból kivándorol - előlegezzük meg nekik - egy keményen dolgozó család nyugatra, hogy ne csak ebolát, maláriát, tífuszt kapjanak a munkájukért, hanem fizetést ahhoz, hogy olyan körülmények között tudjanak élni, mint amit a településük egy szem tévéjében láttak, egyetlen egyszer, mikor éppen volt áramszolgáltatás.

Erre jön egy identitászavaros, egy éven keresztül csak WOW-al játszó agykárosult, aki lemészárolja ezeket az amúgy is nincsteleneket.

Nem tudom, hogy léteznek-e jelenleg templomosok. Az al-Kaida persze létezik. De maga biztos tudja az igazságot, nem úgy, mint én. Maguknak célja van a terrorista csoportokkal? El tudom képzelni, hogy minden jelentősebbet akár maguk irányítják. Holmi kényes egyensúly megőrzés végett. Erre jön egy WOW bajnok és belerondít a levesükbe. Vagy éppen ő is a maguk bábja volt. Jó lenne már tudni az igazságot. Még akkor is, ha a következő gondolat, ami átsuhanna a fejemen, egy 44-es töltény lenne.

A mi arabjaink receptet is cseréltek Tündivel szóval egészen valószínű: biztosan terroristákkal van dolgunk, akik a robbantás előtt még megcsapolnák a kiválóan működő, magyar szociális rendszert.

Holnap reggel indulunk.

Remélem, a ruszkiknál nem szeretik a WOW-ot, nem akarok a szoba megtalálása előtt elpatkolni. Esetleg utána, ha szép idő lesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarhang.blog.hu/api/trackback/id/tr854461991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása